att hyra ut sommarstugan

50.000 anledningar att hyra ut din sommarstuga!

Att hyra ut fastigheter man inte använder har alltid varit en bra idé, från ledig lägenhet och villa till sommarstuga och andra fritidshus. Men förtjänsterna från uthyrning räknas som inkomst, och ska därmed beskattas, och länge var schablonavdraget 21.000 kronor för villor och fritidshus, en summa många kom upp i ganska snabbt. Nu har dock avdraget höjts till 40.000 kronor för villor och extra 20% för småhus, dvs 50.000 kr per år, vilket genast gör det mer attraktivt att hyra ut den där stugan du sällan besöker.

Småhus, som fritidshus, hyrs sällan ut under hela året, och för de som bara hyr ut under ett par månader om året, gör detta nya avdrag att de ofta inte behöver ta upp det på deklarationen alls. För två månader behöver alltså hyran vara över 25.000/månad för att pengarna ska beskattas.

Avdraget gäller per hus, så om du äger sommarstugan tillsammans med någon är ditt avdrag dock hälften, men å andra sidan kan du dra av mer än 50.000 om du äger och hyr ut fler hus än ett. Avdraget gäller inte om du hyr ut till ditt eget bolag eller arbetsgivare.

Att hyra ut sommarstugan när man inte använder den är nu ett enkelt sätt att tjäna extra kosing. Du kan enkelt ansluta dig till en förening som hjälper dig med förmedling, marknadsföring, nyckelutdelning, betalningar och viktiga saker som rätt försäkring. De kan också hjälpa till att hitta hyresgäster från andra länder, som hellre bokar genom förening än hittar en enskild uthyrare, vilket kan öka antal veckor du får din stuga uthyrd. Nackdelen är dock att föreningen kommer ta en bit av kakan, men för fler hyresgäster kan det vara värt det. Det finns dock annonsverktyg online där du kan lägga ut din annons utan att behöva dela med dig av förtjänsten och fortfarande få exponering utomlands och på så vis ha större kontroll själv – men du har då också ett större ansvar.

Låt någon annan bo i din sommarstuga i sommar, och tjäna 50.000 skattefritt till din egen semester!