abisko fin utsikt

Upplev midnattssolen i Abisko

Långt långt norrut i Sverige ligger den internationellt kända småorten Abisko. Med under tvåhundra invånare är orten trots allt känd som en av världens bästa platser att uppleva norrsken, som första punkten i vandringsleden Kungsleden och kanske framförallt; för en ypperlig plats att uppleva midnattssolen. Klimatet ger många molnfria nätter som på vintern passar bra för norrsken men om sommaren passar sig extra bra att verkligen uppleva solen som aldrig går ner.

Abisko ligger ungefär 20 mil norr om polcirkeln, dvs tillräckligt långt norrut för att solen inte ska gå under horisonten under en period på nästan två månader varje sommar. Ta tåget till Abisko och sedan linbanan upp på berget Nuolja till Aurora Sky Station, 900 m över havet och få en upplevelse du aldrig kommer att glömma. Aurora Sky Station ägs av Svenska Turistföreningen och har restaurang och café och andra bekvämligheter.

Solen kan du dock alltid njuta av, och behöver inte ta dig till en högre punkt för att uppleva solskenet under natten. Men se upp; för den ovana kan det vara svårt att vänja sig vid det konstanta ljuset, och för den som kommer spendera en längre tid så långt norrut kan sömnen lätt komma att bli förstörd och många säsongsarbetare sover knappt på hela sommaren. Tänk bara på att solen inte längre kommer kunna vara din guide för hur sent det är på kvällen, så låt klockan styra i större grad. Täck för fönstren för att göra det mörkare när du ska sova. Det finns en hel del aktiviteter att göra om du har svårt att somna, det finns till exempel de som planerar veckans stryktips eller dricker varm mjölk och klassikern med att räkna får.

Men den sena solen kan vara en enorm lättnad för den som ska ge sig ut i Abisko Nationalpark eller vandra längs Kungsleden – sveriges längsta vandringsled. Med mer solljus sent på kvällen slipper du sätta upp tältet i mörkret, och du kommer kunna njuta ännu mer av den storslagna naturen runt omkring dig.

Abisko om sommaren är en riktigt vacker plats och helt klart en destination för den som vill se midnattssolen på bästa sätt!