sommarstuga hyra ut skatt

Praktiska tips när du ska hyra ut sommarstuga

Att hyra ut sin sommarstuga har blivit både enklare och mer lönsamt. Med ett schablonavdrag på 40.000 och ytterligare 20% för småhus, dvs din sommarstuga, kan du tjäna upp till 50.000 innan du behöver skatta på pengarna. Avdraget gäller per hus, inte person, så om ni är två som äger huset har ni hälften av avdraget vardera. Avdraget gäller också bara hyresintäkten, och inga ytterligare avdrag för exempelvis reparationer kan göras. Men innan du lämnar över nycklarna till en främling, är det ett par saker du behöver ha koll på, för att uthyrningen ska fungera så smidigt som möjligt.

Det första du behöver se till är ett kontrakt. Att kontraktet är skriftligt är bra för båda parter, och det finns mallar online att skriva för den som är osäker om vad som bör ingå. Avtalet bör nämna när uthyrningen sker, belopp, vilken tid nycklar ska återlämnas, om städning ska göras av hyresgästen eller av dig som uthyrare. Det bör också ta upp vad som ingår i hyran och precis lika viktigt; vad som inte ingår, betalningsvillkor och deposition.

Besikta din stuga ordentligt, och skriv en inventarielista för att vara säker på att ingen tar med sig något därifrån den inte borde. Kontrollera att all elektronisk utrustning fungerar som den ska. Det kan vara bra att ta bild på stugan ordentligt, eftersom bildbevis är det bästa om något skulle gå fel under uthyrningen och hyresgästen inte tar på sig ansvaret.

Sätt ett skäligt pris, och jämför med annonser online för stugor i samma storlek och skick och helst i samma område. Det finns dock ingen gräns för vad priset kan vara, så länge hyresgästen går med på det, men ett för högt pris kan resultera i att du inte får stugan uthyrd överhuvudtaget. Att ta ut en deposition är inte ovanligt, men se då också till att klargöra det skick stugan förväntas vara i för att depositionen ska betalas tillbaka.

Slutligen, försäkring. Din vanliga försäkring kanske inte täcker skador som en hyresgäst orsakat, och ett samtal till ditt försäkringsbolag, och en tilläggsförsäkring, kan bli mycket billigare än om bolaget i efterhand bestämmer sig för att de inte behöver betala för hyresgästens ovarsamhet.

Med rätt förberedelser kommer din uthyrning att vara ett rent nöje, och du slipper huvudvärk i efterhand. Lycka till!