semester i småland

Sommarnöjen i Småland

Är det dags att börja tänka på sommarsemestern? Har du tänkt dig söderut? Tänk inte längre än Småland! Vår avlånga land är fullt med nöjen för vuxna och barn, och Småland fullkomligt kryllar av spännande och avslappnande attraktioner för alla åldrar.

Man kan knappast tala om nöjen i Småland utan att nämna Sveriges främsta barnboksförfattare, för här, i småländska Vimmerby hittar vi Astrid Lindgrens Värld. Astrid Lindgrens värld är en plats för lek. Parken är full av lekparker och platser från Lindgrens böcker för barn av alla åldrar att leka på. Följ med till Bullerbyn eller Mattisborgen, eller varför inte Törnrosdalen eller Vasastan för att träffa Karlsson på Taket? Parken är som en levande teater där scener ur böckerna spelas upp under dagen, och det är definitivt en upplevelse dina barn aldrig kommer glömma. Matmässigt finns flera ställen att få sig klassiskt svensk husmanskost på småländskt vis, om du inte hellre tar med dig en picknick-korg och njuter av den vackra omgivningen. Boende finns att ordna i anslutning till parken, oavsett om du har med dig husvagn eller vill hyra stuga, samt flera hotell i närheten.

Vill du njuta av mer natur rekommenderar vi en utflykt till Sveriges minsta nationalpark; ön Blå Jungfrun i Kalmarsund! Låter namnet bekant? Det kan vara för att Blå Jungfrun antagits vara Blåkulla, ön alla häxor flyger till på Påskafton. Upptäck den berömda grottan som kallas för Kyrkan, stenlabyrinten eller ta en något utmanande vandring över den bergiga ön. Inte för de minsta barnen kanske, men en upplevelse för den som helst spenderar den vackra sommaren utomhus.

Om det regnar kanske en inomhusaktivitet vore bättre dock, och då passar ett besök på Dock & Leksaksmuséet i Bodafors, Nässjö alldeles utmärkt. Muséet har föremål från 1860-talet och ända fram tills idag, i alla möjliga kategorier, material och stilar. För den inspirerade och köpsugna finns även en second hand-affär där du kan skaffa dig första delen av en egen samling.

Om inget av dessa lockar – ingen fara! Småland är fullt av utebad, älgparker, glasriket, historia, naturupplevelser och äventyr. Ska sommaren inte bli året ni tar en bil- eller varför inte cykelsemester?