Svenska Spel

Utöka semesterkassan med lite flyt – Stor genomgång av Svenska Spels turspel

Turspel är ett klassiskt sätt att både koppla av och höja stämningen med lite lättsam spänning. Många spelformer som innebär att du kan vinna pengar har ett skicklighetsmoment som ger dig större chans att vinna pengar ju bättre du spelar. Poker och betting är exempel på det. Ibland vill man dock att det bara ska vara enkelt och lustfyllt att spela och då är Svenska Spels turspel ett kanonbra val. Inte minst på semestern då man kanske vill koncentrera sig på annat än att göra research framför en skärm.

Svenska Spels turspel kan delas in i två olika kategorier. Nummerspel och lotter. I den här texten kommer vi framförallt att gå igenom nummerspelen, som är lite mer avancerade, men också nämna de populäraste lotterna som Svenska Spel erbjuder.

Nummerspel – enkla sifferlotterier som har det lilla extra!

Flera av de mest kända spelen som Svenska Spel erbjuder hör hemma i denna kategori och flera av dem har riktigt lång tradition. Här kommer vi att presentera: Lotto, Joker, Keno, Vikinglotto, Eurojackpot och Bingo lite närmare. Alla spelen passar utmärkt som enkla sommarnöjen och behöver inte kosta mer än några kronor. Spela gärna tillsammans med andra och dela vinsten om ni är lyckosamma.

Lotto och Joker – det mest populära lotteriet i Sverige

Lotto är ett gammalt italienskt ord och en form av nummerspel som har förekommit under organiserade former i flera hundra år. Här talar vi om Lotto i form av det spelprojekt som Svenska Spel tillhandahåller. I Lotto handlar det om att i förväg försöka gissa ett antal nummer som sedan dras fram. Det är i egentligen grunden i alla nummerspel.

  • Lotto i Sverige har funnits sedan 1980
  • Det går ut på att gissa sju nummer av 35
  • Konceptet tilläggsnummer introducerades i ett senare skede
  • Joker ett valfritt extraspel som göra att du, mot en extra kostnad, har chans att vinna extra mycket på Lotto.

lotto med jokerDet görs två lottodragningar i veckan, på onsdagar och lördagar. Dragningarna sänds i TV4 men om du inte kan eller vill följa dragningen live kan du rätta dina lottorader i efterhand. Det är mycket enkelt att spela Lotto på till exempel Svenska Spels hemsida. Du kan välja dina egna lottonummer eller få dem framslumpade. Det går också att spela flera veckor i rad med samma nummer och att skapa olika system som ökar dina vinstchanser, till en högre kostnad.

20 april 2013 slogs ett rekord som står sig än idag. Då vann en spelare från Norrköping 237 697 528 kronor efter att ha spelat för en hundralapp.

Den som har alla rätt på Lotto och dessutom minst två rätt på Joker vinner den så kallade Drömvinsten. Flera av de största spelvinsterna i Sverige alla kategorier är tack vare Lotto och Drömvinsten. I genomsnitt ger en lottorad av 55 någon form av vinst på Lotto. För att pricka in alla sju nummer behöver man dock spela rätt mycket om man inte har extrem tur. Rent statistiskt sker det nämligen bara en gång på 6 724 520 rader.

Eurojackpot – ett samarbete mellan flera stora spelbolag i Europa

eurojackpot studio

Eurojackpot kom igång i mars 2012 i flera länder i Europa och i Sverige lanserades tjänsten ett knappt år senare. Spelare från hela 18 länder kan delta i lotteriet och de bygger tillsammans upp enorma jackpottar som gör detta till ett av de lotterier i världen där de allra högsta vinsterna står på spel.

När du deltar i Eurojackpot gäller att det att få minst fem rätt av 50. Dragningen sker varje fredag klockan 19:00. Det dras också två så kallade stjärnnummer. Skulle du vara ensam om att få fem rätt plus dessa stjärnnummer är du garanterad en vinst på otroliga 10 miljoner euro. Om ingen plockar ut denna jackpot under en omgång växer den och den kan maximalt uppgå till 90 miljoner euro, omkring en miljard med andra ord.

Tänk dig att sitta med en grillad flintastek utanför husvagnen och kamma hem en vinst i den storleksordningen! Det är teoretiskt möjligt i Eurolotto.

Den svensk som vunnit mest på Eurolotto kom upp i 561 miljoner, det är den största svenska spelvinsten genom tiderna.

Keno – pricka in 11 nummer och bli mångmiljonär

Keno i mobilen
Foto: Adam Wrafter

Keno är ett spel som förekommer i många länder. I Sverige invigdes Keno 1992 av Svenska Spel och spelprodukten har varit väldigt populär ända sedan starten. Det handlar om att i förväg komponera en sifferrad bestående av 11 nummer vilka slumpas fram av totalt 70 nummer. Efter det att de 11 ordinarie numren dragits slumpas ett extra nummer fram som kallas Kung Keno. En spelare som lyckats pricka in alla 11 nummer och dessutom har rätt på Kung Keno kan vinna spelets högsta vinst, 30 miljoner kronor! Det görs en Keno dragning varje dag som kan följas live i TV. Du kan också rätta din Kenorad i efterhand. Se vilken den rätta Kenoraden var i samarbete med Lottoraden.

En variant av Keno som lanserades ganska nyligen är KenoXpress. Det liknar vanlig Keno men en viktig skillnad är att du inte måste anpassa dig till en schemalagd dragning utan du kan spela närsomhelst och dragningen, som alltså är personlig, genomförs när du lagt ditt spel. Minsta insats är 10 kronor och högsta vinsten ligger på 5 miljoner kronor! Hela Götalands reportage om inspelningen av den nya Kenoreklamen, är väldigt läsvärt. Kenoreklamen har alltid varit rolig!

Vikinglotto är ett nordiskt storlotteri

vikinglotto kupong
Foto: Adam Wrafter

I Vikinglotto samarbetar spelbolag från åtta länder: Sverige, Norge, Danmark, Finland, de baltiska länderna och Island. I Sverige kostar det tio kronor att delta med en rad och det går ut på att pricka in sex nummer av de 48 som dras under spännande former. I de två högsta vinstgrupperna byggs beloppen upp av alla som deltar i spelet, oavsett land. Får du alla rätt vinner du minst 30 miljoner kronor. På de lägre vinstnivåerna är det mer som ett nationellt lotteri där du delar vinsten med andra spelare. I Vikinglotto är det dragning en gång i veckan, på onsdagar. Det är Norsk Tipping som ansvarar för den.

Sannolikheten att vinna pengar i Vikinglotto är 1:53, det kan låta som dåliga odds men tänk på att det inte kostar så mycket att spela några rader och på att vinstsummorna kan blir enorma i Vikinglotto. Vikinglotto kan du, precis som de andra lotterierna vi beskriver här, spela genom att du lämnar in ett valfritt antal rader. Du kan också prenumerera på spelet och behöver då inte köpa nya rader varje vecka. Du kan alltså fortsätta spela som vanligt även om du åker bort på semestern och inte vill lägga tid på spel.

Inget är så tillfredsställande som att få ropa: BINGO!

Svenska Spel har satsat stort på Bingo i över tio år nu. Företaget driver idag flera klassiska bingohallar och du kan även spela bingo i olika varianter online, tack vare Svenska Spel. Du kan dels köpa skraplotter med bingotema men också delta under traditionella dragningar online på bestämda tider tillsammans med andra bingoentusiaster. Bingo är som ett vanligt nummerlotteri, med den skillnaden att du sitter med dina nummer på en bricka och bockar av dem i takt med att nummer dras fram.

Glöm inte att köpa en lott!

Lottor är en spelprodukt som är väldigt tillgänglig. De flesta kiosker och matbutiker i Sverige har Svenska Spels Triss, Tia, Skrap-Bingo och andra kända lotter. Numera kan du även köpa lotter på nätet och “skrapa” online! En lott är dock en trevlig fysisk produkt som kan ge ett spänningsmoment under semestern när ni kanske inte har internet tillgängligt eller inte vill sitta för mycket framför era datorer.

Triss är den populäraste lotten i Sverige. Du har möjlighet att skrapa fram en miljon direkt och har även chans att vinna 100 000 kronor i månaden i 25 år. Inte undra på att det är ett populärt koncept! Triss är en skraplott där du gnuggar fram resultatet och ser direkt hur mycket du vunnit, om det inte är så att du vinner en plats i TV-soffan (programmet Nyhetsmorgon på TV4) där de riktigt stora vinsterna står på spel. En vanlig trisslott kostar 30 kronor men du kan även välja Dubbeltriss för det dubbla beloppet, och då vinner du i genomsnitt på en lott av tre! Det finns även minitriss som bara kostar en tia.

Svenska Spel har även flera kombinationspaket där du får lite gott och blandad i spelväg. Det går fort och är mycket praktiskt att spela på det sättet.